Երբ պետք է աղի բլիթ ուտել և ով պետք է այն պատրաստի
Հունվարի 30֊ին Հայ Առաքելական Եկեղեցին նշում է սիրո և երիտասարդների բարեխոս Սուրբ Սարգսի տոնը։ Հայ առաքելական եկեղեցին սրբացնում է Սարգսին, որը համարվում է սիրո երազանքն իրականացնող:
Սուրբ Սարգսի տոնը Հայաստանում ընդունված է նշել ոչ միայն եկեղեցական ծեսով, աղոթքներով, այլև ժողովրդական սովորույթներով: Այդ ավանդույթներից է տոնին նախորդող գիշերն աղի բլիթ ուտելը:
Սուրբ Սարգսի տոնի օրվան սպասում են հատկապես դեռ չամուսնացած աղջիկներն ու տղաները։ Ըստ ավանդույթի` երիտասարդները պետք է երազում տեսնեն իրենց ապագա ամուսնուն/կնոջը, ով իրենց ջուր է բերում:
Ըստ ազգագրագետ Լուսիկ Ագուլեցու՝ սխալ է այն կարծիքը, թե բլիթ պիտի պատրաստի տարիքով մեծ, այրի կին: «Եթե հավաքված են կանայք, ապա նրանցից աղի բլիթ է պատրաստում ամենաերջանիկը, ով մեծ սեր է ապրել ու երեխաներ ունեցել: Կամ երբ աղջիկներ են հավաքվում, այդ պարագայում պատրաստում է սիրահարված աղջիկը, ով այդ «սիրո տարոսիկը» տալիս է բոլորին»:
Աղի բլիթը պետք է ուտել հունվարի 29֊ի երեկոյան։
Ձեզ ենք ներկայացնում աղի բլիթի բաղադրատոմսը՝
Բաղադրիչներ՝
• ալյուր 1 բաժակ
• աղ 1 ճ.գ.
• ջուր
Պատրաստման եղանակը՝
Ալյուրը խառնել աղի հետ: Ավելացնել այնքան ջուր, որ ստացվի պինդ խմոր: Խմորը բաժանել փոքրիկ գնդիկների, գրտնակով կլոր բացել: Բլիթները շարել տապակի վրա, թխել մինչև վարդագունելը: