23 / Օգոստոս / 2022 : 15-19

Սննդաբանը նշել է սեխի անսպասելի օգտակար հատկությունը

Սննդաբան Գինսբուրգն նշել է, որ քաղցր սեխ ուտելը վնասակար չէ առողջությանը։

Սեխը ֆոլաթթվի և բետա-կարոտինի աղբյուր է, սեխի միջուկը հարուստ է սիլիցիումով, երկաթով, կալիումով, մագնեզիումով և բջջանյութով, ինչպես նաև հատուկ նյութով, որը հավելյալ քաղցրություն է հաղորդում և փոխարինում շաքարը։ Այդ մասին «Գազետա ռու»-ին հայտնել է սննդաբան, բժշկական գիտությունների դոկտոր Միխայիլ Գինցբուրգը։




Հասած սեխը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ և սննդարար նյութեր։ Ընդ որում, բանջարեղենը կարելի է ուտել՝ չվախենալով, որ ավելորդ շաքարը կմտնի օրգանիզմ, սեխի քաղցրությունն ամենևին էլ պայմանավորված չէ նրանում ֆրուկտոզայի կամ գլյուկոզայի առկայությամբ։

«Սեխը պարունակում է շաքարային ալկոհոլի հատուկ մոլեկուլներ՝ էրիթրիտոլ, որոնք հաճելի քաղցր համ են հաղորդում, բայց չեն ներծծվում օրգանիզմի կողմից, ինչպես շաքարը։ Քաղցր սեխն այնքան էլ վնասակար չէ, որքան, օրինակ, քաղցր թեյը, քանի որ սեխի էրիթրիտոլը սնուցում է օրգանիզմի սիմբիոտիկ բակտերիաները»,-ասել սննդաբանը։


Սեխ գնելիս պետք է ուշադրություն դարձնել արտաքին տեսքին և բույրին, լավ սեխն ունի հաճելի հոտ։

«Սեխը նաև օգտակար է մեծ քանակությամբ ֆլավոնոիդների և հակաօքսիդանտների համար, այն պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C: Առողջ մարդը կարող է օրական ուտել մինչև 300 գրամ բանջարեղենի միջուկ»,-նշել է Գինցբուրգը:

Այլ նորություններին հետևեք այստե՛ղ։

Yelaket.am
Դիտվել է 19427անգամ
Վերջին լուրեր