Սխտորը՝ որպես դեղամիջոց. Սխտորի օգտակար հատկությունները
Ժողովրդական բժշկության մեջ սխտորը վաղուց հայտնի է իր բուժական և կանխարգելիչ նշանակությամբ:
Պատահական չէ, որ որոշ ազգեր այն համարում են սուրբ ուտելիք։ Միջին դարերում Գերմանիայում, Ռուսաստանում, Ֆրանսիայում և Եվրոպայի մյուս երկրներում այն համարվել է խոլերայի, որովայնային տիֆի համաճարակների ժամանակ օգտագործվող ամենաարդյունավետ միջոցը։
Սխտորի քիմիական կազմը կախված է դրա տեսակից, մշակման վայրից ու ագրոտեխնիկայից։ Սխտորի քիմիական կազմի մեջ մտնում են 64,66 % ջուր, 35,34 % չոր նյութ (ընդ որում՝ ածխաջրեր-26,31 %, սպիտակուցներ-6,67 %, ճարպ-0,06 %, թաղանթանյութ-0,77 %) և 1,44 % մոխիր։ Սխտորն հարուստ է նաև C վիտամինով։ Հանքային տարրերից սխտորը պարունակում է կալցիում, մագնեզիում, մոլիբդեն, պղինձ, կոբալտ, վանադիում, ֆոսֆոր, ծծումբ, քլոր և անագ։ Ունի բարձր կալորիականություն. մեկ կիլոգրամը տալիս է 1300 կալորիա էներգիա։
Սխտորը շնչառական հիվանդությունների դեպքում
Այն կանխարգելում և բուժում է տուբերկուլյոզը, թոքերի բորբոքումը, հարբուխը, բրոնխիտը, քրոնիկ բրոնխիալ հոսախտը, թոքերի հիպեմերիան, ասթման և կապույտ հազը: Տուբերկուլյոզի դեպքում խորհուրդ է տրվում սխտորը օգտագործել հետևյալ ձևով՝ օրական ուտել մեկ լրիվ գլուխ սխտոր:
Սխտորը ավելի լավ է օգտագործել հում կամ ջեռոցում թեթևակի բոված վիճակում: Հարկ է հիշել, որ եփելու դեպքում սխտորը կորցնում է իր բուժիչ հատկությունների մեծ մասը: Եթե տառապում եք բրոնխների որևէ հիվանդությամբ, ապա կարող եք պատրաստել հատուկ թուրմ: Անհրաժեշտ է միայն 200գր. սխտոր, 700 գր. զտած շաքարավազ և 1000 գր. ջուր: Եռացրեք ջուրը սխտորի հետ միասին և այնուհետև ավելացրեք շաքարավազը: Խմեք այս թուրմից օրական 3 ճաշի գդալ:
Այլ հիվանդությունների դեպքում
Կարելի է օգտագործել սխտորը արտաքին գործածության համար, ինչպիսին է որովայնին սխտորի հյութից պատրաստված տաք թրջոցալաթ դնելը՝ մրսածությունը թեթևացնելու համար: Այս միջոցը հնարավոր է օգտագործել նաև թունավոր կենդանիների խայթոցների դեպքում:
Փոքր քանակությամբ սխտորը կարող է օգնել պայքարել գորտնուկների դեմ: Գորտնուկները կպոկվեն անցավ:
Որոշ մարդիկ օգտագործում են այն ատամնացավի դեմ պայքարելիս՝ դնելով մի փոքր կտոր ցավող ատամի վրա:
Շատ կարևոր է իմանալ, որ սխտորը բուժում է փորկապությունից առաջացող թութքը և ականջի ցավը: Փորկապության և թութքի դեպքում անհրաժեշտ է եռացնել ջուրը բավարար քանակությամբ սխտորով և լցնել թուրմը այնպիսի ամանի մեջ, որից հնարավոր կլինի շնչել գոլորշին: Գոլորշին պետք է շնչել մինչև ջրի սառելը:
Ականջի ցավի համար անհրաժեշտ է սխտորի մի պճեղից քամել մի քիչ հյութ և 1 կամ 2 կաթիլ կաթեցնել ցավող ականջին:
Կարևոր է իմանալ, որ սխտորն ապահովում է օրգանիզմը սպիտակուցներով, վիտամիններով, միներալներով, երկաթով՝ դրանով իսկ ամրապնդելով ոսկորներն ու ատամները:
Եղեք առողջ:
Լրագրող, վերլուծաբան- 2017 թվականից աշխատում է «Ելակետ լրատվական» գործակալությունում: Ավարտել է Գիտությունների Ազգային Ակադեմիայի Միջազգային Գիտակրթական կենտրոնի լրագրության գծով մագիստրատուրան: Իր հեղինակային հոդվածներն ու հարցազրույցները տպագրվել են ՀՀ առաջատար տպագիր և էլեկտրոնային լրատվամիջոցներում, աշխատել է նաև որպես հեռուստալրագրող, տարբեր բնույթի հաղորդաշարերի գլխավոր խմբագիր: Մասնագիտանալով հասարակության հետ կապերի ոլորտում՝ երկար տարիներ աշխատել է նաև որպես հանրային կապերի մասնագետ: