17 / Հուլիս / 2021 : 16-36
Սեխի օգտակար և բուժիչ հատկությունները
Առաջին հերթին, իհարկե, սեխը գնահատում են նրա համային և աննախադեպ դիետիկ առանձնահատկությունների համար: Դժվար է գտնել ավելի լավ աղանդեր, քան բուրումնալից և փափուկ սեխը: Պտղի փափուկ և սպունգանման մաստ պարունակում է հեշտ մարսվող շաքար, օսլա, սպիտակուցներ, վիտամիններ, օրգանիկ թթուներ և բազմապիսի հանքային աղեր: Դրա մեջ հատկապես գերակշռում է երկաթի և կալիումի աղը, ինչի կապակցությամբ սեխն օգտագործում են սակավարյունության և սրտանոթային հիվանդությունների բուժման ժամանակ, երիկամների և լյարդի հիվանդությունների, ինչպես նաև պոդագրայի և ռևմատիզմի ժամանակ: Սեխը հարուստ է կրեմնիումով:
Ինչպես կարծում են գիտնականները, մարդու կյանքը, նրա առողջությունը և ֆիզիոլոգիական գործընթացների կարգավորումը խիստ կապված են կրեմնիումի հետ: Այն ազդում է կոշտ հյուսվածքների, ինչպես նաև մաշկի և մազերի վիճակի վրա: Կրեմնիումը շատ լավ է ազդում գլխուղեղի կեղևի վրա, այն անհրաժեշտ է նյարդերին, աղիների պատերին, մարսողական տրակտին և ներքին օրգանների ամբողջ համակարգին: Սեխը պարունակում է նաև մեծ քանակությամբ վիտամին С:
Այն բարենպաստ ազդեցություն է ունենում աղիքային միկրոֆլորայի վրա, նպաստում է օրգանիզմից խոլեստերինի դուրսբերմանը, լավացնում է մարսողական գործընթացը: Սեխն ունի հրաշալի փափկեցնող հատկություն:
Արևելքում ասում են` «Սեխը մազերը դարձնում է փայլուն, աչքերը` երիտասարդ, շրթունքները` թարմ, ցանկություններն` ուժեղ, հնարավորությունները` կատարելի, տղամարդկանց` ցանկալի, իսկ կանանց` հրաշալի»:
Սեխի չիրը համարվում է հրաշալի աղանդեր: Որպես կանոն` սեխն ուտում են թարմ վիճակում, ինչպես նրան ստեղծել է բնությունը: Սակայն, բացի այդ, դրանից պատրաստում են մեղր, ջեմ, հյութեր, չիր և այլն:
Սեխը հարուստ է շաքարներով (13%), վիտամին С-ով, վիտամին РР-ով, կարոտինով, ֆոլիևաթթվով և երկաթով: Շնորհիվ բուժիչ հատկությունների` սեխն օգտակար է լուծի, աթերոսկլերոզի, թութքի, արյան, երիկամների և սրտանոթային համակարգի հիվանդությունների ժամանակ:
Սեխի օգտակար և բուժիչ հատկությունները լայնորեն կիրառվում են նյարդային համակարգի ամրապնդման համար: Եթե տխուր եք, ապա փորձեք մի քանի կտոր սեխ և տրամադրությունը կբարձրանա: Դրանում կան շատ ֆերմենտներ, որոնք անհրաժեշտ են արյունաստեղծման համար, ինչն օգնում է վիրահատությունից հետո վերականգնվել: Ունի միզամուղ հատկություն: Սակայն սեխի մեջ կա շատ շաքար և չի կարելի այն չարաշահել:
Դիտվել է
35989անգամ
Դիտեք նաև
21 / Փետրվար / 2020
Ինչպես պատրաստել ախորժելի հավ
Հավ 40 պճեղ սխտորը (Poulet aux 40 gousses d’ail) Պրովանսի դասական խոհանոցի կերակրատեսակ է, որը ժամանակի ընթացքում ձեռք է բերել պատրաստման տարբեր եղանակներ: Անփոփոխ է մնացել միայն 1 բան՝ 40...
11 / Ապրիլ / 2020
Բնական ներկանյութեր Զատիկի ձվերը ներկելու համար /լուսանկարներ/
Գոյություն ունեն բազմաթիվ ներկեր և գունանյութեր Զատիկի ձվերը ներկելու ու զարդարելու համար: Կարևոր է հիշել, որ քիմիական ներկանյութերը ցանկալի է օգտագործել դատարկ, փայտե կամ կավե ձվերը ներկելու...
06 / Ապրիլ / 2020
Ինչպես ներկել Զատիկի ձու
Զատիկը քրիստոնեական տոն է, որը տոնվում է ամեն գարնանը։
Զատկի ավանդույթներից մեկն է հավկիթներ ներկելը։ Հետագայում դրան ավելացել են նաև հավիթների զարդարելը։
Հայկական ավանդույթում, ներկած հավկիթներով...
07 / Ապրիլ / 2020
Զատկի կուլիչ
Բաղադրությունը
500 գրամ կաթ1 բաժակ սերուցք2 բաժակ շաքարավազ5 հատ ձու3 ձվի դեղնուց100 գրամ խմորիչ130 գրամ կարագ2 կգ ալյուրԱղ մի պտղունց, վանիլին300 գրամ չամիչ կամ չիր
Գլազուր 3-4 ձվի սառեցրած...
08 / Ապրիլ / 2020
Զատկի փլավ՝ բրնձով, չամիչով և չրեղենով
Զատկի փլավ՝ բրնձով, չամիչով և չրեղենով Հայկական Զատիկի ուտեստ է և կարելի է մատուցել Տոնական սեղաններին: Զատկի սեղանի զարդը, ներկված հավկիթից հետո, իհարկե, տոնական փլավն է:
Ինչպես պատրաստել զատկի...
10 / Ապրիլ / 2020
Տնային պայմաններում պիցցա պատրաստելու համեղ խմոր
Համեղ պիցցա ճաշակելու համար պարտադիր չէ իտալական շքեղ ռեստորան գնալ եւ տարբեր միջուկով մեկ կտոր խմորի համար շատ գումար վատնել։
Տանը համեղ պիցցա պատրաստելը դյուրին է, բավական է գնել անհրաժեշտ...
10 / Ապրիլ / 2020
Աննկարագրելի համեղ մակարոն ստանալու գաղտնիքները, որոնց մասին քչերը գիտեն
Անգամ ամենահասարակ մակարոնը կարելի է պատրաստել շատ համեղ: Մեկ անգամ փորձելով այս իտալական պաստան՝ դուք այլևս չեք ցանկանա մակարոնները պատրաստել, ինչպես առաջ:
Հիանալի համ ստանալու համար հարկավոր է...
13 / Ապրիլ / 2020
Ժենգյալով հաց
Պատրաստում ենքԺենգյալով հաց։
Բաղադրամասեր
Թրթնջուկ
Կանաչ սոխ
Կանաչ սխտոր
Համեմ
Կյըռնանջուկ (գառան ականջ)
Ճռճռուկ
Եղինջ
Նանա
Ծտապաշար
Սըմսըմոկ, տըմտըմոկ,
Պատրաստման եղանակը
Այդ բոլորը կտրատում...